Pokaz Potraw “Karp pod różnymi postaciami” – relacja

W minioną sobotę tj. 9 grudnia  został zorganizowany Pokaz Potraw „Karp pod różnymi postaciami”. Organizatorem imprezy był Ośrodek Kultury Gminy Tomice. Pokaz potraw został zorganizowany ramach operacji
„Tomice z karpiem w tle czyli organizacja spotkań o charakterze artystyczno – rozrywkowo – promocyjnym”.

Pokaz Potraw „Karp pod różnymi postaciami”

W minioną sobotę tj. 9 grudnia na sali w Ochotniczej Straży Pożarnej w Radoczy został zorganizowany Pokaz Potraw „Karp pod różnymi postaciami”. Organizatorem imprezy był Ośrodek Kultury Gminy Tomice. Pokaz potraw został zorganizowany ramach operacji
„Tomice z karpiem w tle czyli organizacja spotkań o charakterze artystyczno – rozrywkowo – promocyjnym”. Operacja ta jest współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego
„Rybactwo i Morze”.

Uczestnicy spotkania mięli okazję wysłuchać występów artystycznych przygotowanych przez zespoły z terenu Doliny Karpia w tym z gminy Tomice.

Po części artystycznej organizatorzy zaprosili na degustację pod hasłem „Karp pod różnymi postaciami”. Na suto zastawionym stole można było skosztować przede wszystkim bardzo różnorodnych potraw z karpia jak również potraw
z innych ryb. Aby urozmaicić poczęstunek na stole pojawiły się również inne regionalne potrawy jak sałatki i ciasta.

Impreza była znakomitą okazją do promocji produktów lokalnych ze szczególnym uwzględnieniem potraw i przetworów z karpia, który bardzo mocno wpisuje się w dziedzictwo kulturowe rybołówstwa. Degustacja wymyślnych, pysznych dań z karpia i innych ryb, pozwoliła docenić wszystkim dobro jakie generuje produkcja hodowlana.

Pokaz Potraw „Karp pod różnymi postaciami” był również znakomitą okazją do przeprowadzenia konkursu kulinarnego „Najsmaczniejsza potrawa z ryb”. Konkurs ten został ogłoszony przez Ośrodek Kultury już w listopadzie. Zainteresowane osoby mogły zgłaszać chęć udziału w nim do 6 grudnia. Wpłynęło 6 zgłoszeń spośród których jury wyłoniło 3 najsmaczniejsze potrawy z ryb i przyznało dla ich autorów nagrody. I miejsce w konkursie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Zygodowic za potrawę Kulebiak z karpiem. II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Lgoty, które przygotowało Karpia w galarecie, Koło Gospodyń Wiejskich z Radoczy zajęło III miejsce za potrawę Karp z nutą pieprzu i cebuli.