W sobotę 13 października grupa 30 Ekomuzealników z gminy Tomice odwiedziła Stolicę Doliny Karpia – Zator. Celem wizyty były warsztaty w punktach Ekomuzeum Doliny Karpia. Tym razem na mapie wyjazdu znalazła się Cukiernia Urbańscy oraz Wytwórnia Lodów Naturalnych Lolly Polly.
Słodkości ze Stolicy Doliny Karpia
W sobotę 13 października grupa 30 Ekomuzealników z gminy Tomice odwiedziła Stolicę Doliny Karpia – Zator. Celem wizyty były warsztaty w punktach Ekomuzeum Doliny Karpia. Tym razem na mapie wyjazdu znalazła się Cukiernia Urbańscy oraz Wytwórnia Lodów Naturalnych Lolly Polly. Cukiernia zaproponowała nam udział w warsztatach pn. „Twój lizak”. Program obejmował obserwację produkcji. Dzieci miały możliwość zobaczyć maszyny, w których przygotowuje się słodkości – m.in. „krówkę zatorską”. Potem same zamieniły się w małych cukierników i każde
z nich zrobiło z dostępnych składników swoje lizaki. Podstawą lizaków była zatorska krówka,
a ozdobę stanowiły kolorowe posypki.
W Lolly Polly dzieci miały możliwość zobaczyć jak wygląda produkcja lodów. Każdy uczestnik warsztatów degustował lody pomarańczowe, do których dobierał kolorowe polewy i posypki.
Wyjazd został zorganizowany przez Ośrodek Kultury w Tomicach w ramach projektu: „Organizacja cyklu spotkań bazujących na obiektach znajdujących się w Ekomuzeum Doliny Karpia w ramach Klubu Ekomuzealnika Doliny Karpia na rzecz promocji obszaru”.
Realizacja projektu przez Ośrodek Kultury w Tomicach jest możliwa dzięki otrzymanemu dofinansowaniu grantu „Zorganizowanie spotkań dla lokalnej społeczności stanowiących atrakcyjne formy spędzania wolnego czasu” ze Stowarzyszenia Dolina Karpia.